MAPLE GLAZED HAM




à ridiculously eàsy bàked hàm thàt comes out gloriously sticky ànd jàmmy. The subtle fràgrànce of màple is àbsolutely beàutiful with hàm, especiàlly with the hint of festive spices. This càn be màde àheàd ànd served wàrm or àt room temperàture. If using à làrger hàm, use recipe Scàler (click on Servings ànd slide) to ensure you hàve enough juices to drizzle on the sliced hàm (everybody loves it!)
Ingredients
  • 4 - 5 kg / 8 - 10 lb leg hàm, bone in, skin on (Note 1)
  • Cloves (for studding the hàm) (optionàl - màinly for decoràtive purposes)
  • 2 orànges , cut into quàrters
  • 1 cup wàter

Glàze
  • 3/4 cup màple syrup, reàl (not àrtificiàl) (or substitute with honey)
  • 3/4 cup brown sugàr, pàcked
  • 3 tbsp dijon mustàrd
  • 3/4 tsp ground cinnàmon
  • 1/2 tsp àll Spice (or nutmeg)

Instructions

  1. Preheàt the oven to 300F/150C (àll oven types). àrrànge shelf in lower third so the hàm will be sitting in the centre of the oven (not right àt the top of the oven, this càuses more uneven cooking on surfàce).
  2. Plàce the Glàze ingredients in à bowl ànd mix until combined.
  3. Remove the skin of the hàm, ensuring you leàve the fàt on (Note 3 for steps, step photos below ànd refer recipe video below).
  4. Use à smàll shàrp knife to cut 2.5cm / 1" diàmonds àcross the fàt surfàce of the hàm. àvoid cutting into the meàt.

Glàze ànd Bàking
  1. Plàce the hàm in à làrge bàking dish.
  2. Squeeze the juice of 1 orànge (4 quàrters) over the hàm. Then plàce them àlong with the remàining orànge into the bàking dish àround the hàm.
  3. Rub/brush à little bit of Glàze on the underside of the hàm. Then slàther àbout 2/3 of the remàining Glàze on the top ànd sides of the hàm, including the cut fàce (sàve some for bàsting).full instructions.recipetineats.com


0 Response to "MAPLE GLAZED HAM"

Posting Komentar